10 tips til gode passord
I dag offentliggjorde SplashData sin liste over de 25 mest brukte passordene i 2015.
- 123456
2. password
3. 12345678
4. qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. football
8. 1234
9. 1234567
10. baseball
11. welcome
12. 1234567890
13. abc123
14. 111111
15. 1qaz2wsx
16. dragon
17. master
18. monkey
19. letmein
20. login
21. princess
22. qwertyuiop
23. solo
24. passw0rd
25. starwars
Som tidligere år viser denne listen at svært mange av passordene som er i bruk er alt for lette å gjette seg frem til.
Husk at svindlerne bruker maskinkraft for å knekke de, og kan teste tusenvis av passord i sekundet. De starter med ordlister, og deretter tester de alle kombinasjoner av tegn. Jo lengre og mer tilfeldig passordet er, jo tryggere.
Passordene er en svært viktig del av datasikkerheten din!
Her er 10 tips til gode passord:
- Sørg for at passordet er “langt nok”. 8-10 tegn bør være et minimum.
- Forsøk å benytte store/små bokstaver, tall og spesialtegn i korte passord. Ikke plasser tallene og spesialtegnene først/sist.
- Ikke bruk ordlisteord, med mindre du setter sammen svært mange til et langt passord. F.eks. “elefanterspiserrosabananer”. Dette kan være et god tips for å huske gode passord. Å kombinere 3-4 ord som ikke er relaterte gir svært gode og sikre passord.
- Ikke benytte noe personlig informasjon om deg eller familie, slik som navn og fødselsdato.
- Ikke benytt mønstre på tastaturet eller tallrekker/bokstavrekker.
- Ikke benytt samme passord flere steder. Evt. inkluder bokstaver fra tjenestens navn på gitte plasser i passordet for å skape noe unikt.
- Sørg for å lage passord som er lett for deg å huske, men vanskelig for andre å finne. Unngå å skrive ned passord på noe lett tilgjengelig sted. Husk at dette også gjelder filer på maskinen. Å f.eks. ta første bokstav i hvert ord i en setning gir gode passord som samtidig lar seg huske.
- Bytt passord en gang i mellom. Skulle noen ha fått tilgang og passivt missbruker denne (leser informasjon) vil et passordbytte sette stopper for spionasjen.
- Vær forsiktig med å lagre passord i nettlesere, og vær forsiktig med å bruke passordet på maskiner du ikke eier/kjenner.
- Vær forsiktig med hvor du oppgir passord. Sjekk nettadressen nøye før du logger inn for å forsikre deg om at det ikke er en svindel (phishing).
Og sist men ikke minst. IKKE benytt tjenester som tilbyr å teste passordkvaliteten din. mange av disse er en svindel i seg selv, og kobler f.eks. passordet mot din IP-adresse. En annen variant er at like/dele knappen eller annonser på slike sider tar deg videre til noe som kobler passordet mot en tjeneste. Et eksempel på slik tjeneste (ikke sagt at dette nødvendigvis er en slik svindel) er https://howsecureismypassword.net/
2 Responses
[…] også gode passord, og benytt unike passord for alle tjenester. Les våre passordtips for mer om […]
[…] Som bruker bør man også forsøke ha unike passord på ulike tjenester, slik at att passord på avveie ikke gir tilgang til flere brukerkontoer. Dette kan være vanskelig, men det finnes noen råd, som vi har beskrevet i en egen bloggpost. […]