Nasjonal sikkerhetsmåned – Tips #31 – Metadata i bilder
Vårt 31. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:
Husk at mobilbilder ofte inneholder metadata som gjør dem sporbare
En ting få tenker over, og kanskje heller ikke er klar over, er at bilder blir tagget med såkalte metadata. Dette er tilleggsinformasjon i bildefilene. De fleste metadata er harmløse, slik som kameratype, kamerainnstillinger osv. Metadata inneholder imidlertid også svært ofte data om tid og sted der bildet ble tatt.
Publiserer vi så bildet, f.eks. i sosiale medier, kan noen finne ut hvor vi var og når vi var der. Dette kan benyttes til videre svindler som er tilpasset deg, og dermed mer troverdige. Legger man ut et bilde av seg selv på en åpen nettside, kan man også risikere at noen sporer opp adressen der bildet ble tatt. Dette er kanskje spesielt kritisk for bilder av barn og unge.
Ofte ønsker man å publisere bildene med lokasjon, men de gangene man faktisk ønsker å holde dette hemmelig, er dette med metadata verdt å vite om.
De aller fleste mobiltelefoner lar deg skru av GPS-posisjonering av bilder under innstillingene til kameraet. Det finnes egne også verktøy som kan “vaske” bildefilene for slik data i ettertid.
Vi har skrevet mer om dette temaet her:
- Datasikkerhetsboka – kapittel 5: Maskiner, programvare og datalagring
Les også våre andre tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned!